Hozzávalók:
- 70 dkg darált sertéshús
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 1 teáskanál szárított oregáno
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 2 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagy méretű fokhagyma
- fél üveg passata paradicsomszósz
- 4 dl víz
- 1 ág kakukkfű
- 1 csomag bolognai fűszerkeverék
- 1 csomag spagetti tészta
- trappista sajt
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a petrezselymet, a majoránnát, az oregánot, 1 teáskanál bazsalikomot, egy teáskanál sót, fél teáskanál feketeborsot, a tojásokat és a zsemlemorzsát. Ezután jól összegyúrjuk az egészet. Gombócokat formálunk belőle, majd 1 evőkanál olívaolajon lepirítjuk az összes húsgombócot ügyelve arra, hogy a belseje is átsüljön. Nem mossuk el a serpenyőt, mert ebben fogjuk a paradicsomszószt is elkészíteni, mivel a hús kis darabkái pont jót fognak tenni a mártásnak. Érdemes nagyobb falu serpenyőben, vagy egy lábasban készíteni. Öntünk még a serpenyőbe szintén egy evőkanál olívaolajat. Miközben forrósodik, felaprítunk egy fej vöröshagymát, megroppantunk egy gerezd fokhagymát (így sokkal könnyebben meg lehet pucolni). A megtisztított fokhagymát, lereszeljük. A forró serpenyőbe tesszük a hagymákat és megpirítjuk. Adunk hozzá egy csipet sót. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a passata paradicsomszószt. Hozzátépkedjük a kakukkfűleveleket, hozzáadjuk az 1 teáskanál bazsalikomot és a bolognai fűszerkeveréket. Beleöntjük a 4 dl vizet és kb 20 percig kis lángon rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön. Ezután hozzáadjuk a húsgolyókat és elkeverjük. Innentől számítva 10-15 percig főzzük. Közben forró sós vízben kifőzzük a tésztát. Miközben a tészta fő lereszeljük a sajtot. Ha a tészta kifőtt, leszűrjük és tálalunk.
Kiteszünk egy adag tésztát a tányérra, ráöntünk a paradicsomszószból, teszünk rá pár darab húsgolyót, végül megszórjuk reszelt sajttal. Jó étvágyat kívánok Mindenkinek!