Almafánk
Hozzávalók:
- 5-6 db közepes méretű alma
- 3 tojás
- 40-50 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 ek. barna cukor
- 2 kávéskanál fahéj
- olaj a kisütéshez
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A reszelt almákhoz hozzáadjuk a tojásokat, ráreszeljük a citrom héját, beletesszük a cukrokat és a fahéjat, majd kanállal összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a sütőport és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Közben elkezdjük gyúrni is. Akkor jó, ha nyújtható tésztát kapunk a végén. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kis lángon felmelegítjük az olajat és kisütjük a fánkokat. Az első felét mindig fedővel készítjük, a másik oldalnál már nincs szükség a fedőre.
Ha elkészültek még melegen porcukrot szitálunk a tetejükre.