Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 pohár meggyes joghurt vagy citromtorta ízű joghurt
- 3 pohár liszt + 1 evőkanállal a tepsihez
- 2 pohár barnacukor
- 3 teáskanál fahéj
- 2 púpozott evőkanál vaj + 1 evőkanállal a tepsihez, vagy 1 pohár olaj
- 1 csomag sütőpor vagy instant élesztő
- 1 csipet só
- 1 üveg meggybefőtt
Elkészítés:
Beleöntjük a tojásokat egy keverőtálba, hozzáadjuk a joghurtot, a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a vajat, a sütőport és a sót. Robotgéppel vagy kézi mixerrel összekeverjük az alapanyagokat. Leszűrjük a meggybefőttet. Előveszünk egy tepsit, kivajazzuk és kilisztezzük. Beleöntjük a tésztát és rászórjuk a meggyet. 30 percig sütjük a sütit. Majd felszeleteljük.
A joghurtos poharat elmossuk miután a joghurtot kiöntöttük belőle és ezt használjuk mérőedénynek.
A vajas-sütőporos és az olajos-élesztőt verziót is kipróbáltam, mindkettő nagyon szuper. Ha sütőporral készül, akkor lágyabb, könnyebb az állaga, ha élesztővel készítjük, akkor tömörebb a tészta.
Más gyümölccsel is elkészíthetjük (pl. barack, alma, eper), csak figyeljünk arra, hogy a joghurt izét is változtassuk az adott gyümölcshöz illően.
Tálaláskor kockára, háromszögre és egy pohár segítségével karikákra is vághatjuk.
Tipp: A reggeli kávé mellé egy tökéletes kísérő ez a sütemény.