A héten keresztanyukámmal házi pizzát sütöttünk. Hálás vagyok, hogy megmutatta nekem ezt a szuper receptet. :-)
A recept 3 nagy pizzához van
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 evőkanál olaj + 3 evőkanál kiolajozni a tepsiket
- 1 teáskanál só
- 6 dl langyos víz
- 5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál mustár
- fél teáskanál oreganó
- 2 kisebb vöröshagyma
- 8 kisebb paprika
- 8 kisebb paradicsom
- 30 szelet sonka
- 1 vagy 2 konzerv kukorica ízlés szerint
- 1 nagy üveg gomba
- 40 dkg sajt
Elkészítés: Egy keverő tálba beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sót, majd összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és egy kis tálba, öntjük a vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt is és hozzáadjuk a liszthez, a sóhoz és olajhoz. Jó alaposan összegyúrjuk, és háromnegyed óráig kelesztjük. A tésztát 3 felé osztjuk. Fogunk egy nagyméretű (kb. 30x38-as) tepsit és kiolajozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és belerakjuk a tepsibe. Hagyjuk 15 percet megkelni. Összekeverjük a ketchupot a mustárt és az oregánót egy kanállal. A 2 evőkanál ketchup az 1 evőkanál mustár és a fél teáskanál oreganó az egy pizza szószának felel meg. A zöldségek és a sonka viszont 3 pizzához kell. Kis kockákra vágjuk hagymát és a paprikát. A pizza tésztára rárakjuk a hagyma harmadát és a paprika harmadát. Majd 20 percig sütjük a sütőben. Ha lejárt az idő, akkor rápakoljuk a sonkát, a kukoricát, a paradicsomot, a gombát és a reszelt sajtot. Ezután kb.25 percig még sütjük (akkor jó, ha a pizza alja enyhén zsemleszínű és ropogós), majd frissen fogyasztjuk. Ugyanezt megcsináljuk a 2 maradék pizza tésztával. Jó étvágyat kívánok mindenkinek.
Lehet más szósszal is készíteni, mint például:
Fokhagymás-tejfölös
Hozzávalók:
- 4 evőkanál tejföl
- fél gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 csipet só
Elkészítés: Összekeverjük a tejfölt a reszelt fokhagymával, a sóval és az oregánóval. Ehhez a szószhoz virslit lehet rakni a pizza tésztára. Maradhat a hagyma, paprika, paradicsom, gomba, kukorica és a reszelt sajt is.