Tyúkhúsleves grízgaluskával
Hozzávalók:
-1 db csirke farhát
-10-12 db csirkenyak
-3 db sárgarépa
-1 db zellergumó
-1 fej vöröshagyma
-1 fej karalábé
-1 db krumpli
-2 db tyúkhúsleves kocka
-1 csokor petrezselyem
-egész bors
-egész kömény
-Vegeta
A grízgaluskához:
-1 tojás
-1 ek. étolaj
-Vegeta
-őrölt bors
-búzadara
Elkészítés:
Egy nagy leveses fazékba hideg vizet öntünk és beletesszük a húsokat. Nagy lángon főzzük addig, míg habot ereszt. Ezután lehabozzuk és kis lángra kapcsoljuk. A répák végeit bevágjuk, a zellergumót és a karalábét elfelezzük és beletesszük a fazékba a hagymával és a petrezselyemcsokorral együtt. Hozzátesszük a fűszereket és kb. 2-3 óra alatt megfőzzük.
Ha elkészült külön tálra kiszedjük belőle a húsokat és a zöldségeket, majd egy szűrő segítségével egy másik fazékba szűrjük.
A galuskához egy kis edénybe leütjük a tojást, kikeverjük, ráöntjük az olajat és a fűszereket, végül a búzadarát. Akkor jó, ha villával megnyomkodva benne marad a villa nyoma, és közepesen lágy az állaga.
A leszűrt levesbe visszatesszük a húsokat (a farhátról leszedjük a húst, a csirkenyakat úgy hagyjuk) és felforraljuk. Amikor forr, egy kis kanállal beleszaggatjuk a galuskákat és készre főzzük.
Tálaláskor a zöldségeket az tányérba aprítjuk.
Tipp: Jó nagy edénybe főzzük meg hétvégén és szűréskor osszuk 3 felé. 1-et fazékba hétvégére, 2 adagot pedig fagyasztható edényekbe. Amint lehet fagyasszuk le és hétköznap csak kikapjuk, felmelegítjük. J