Az elmúlt hétvégéken is ténykedtünk, annyira belemelegedtünk, hogy a blogról majdnem el is feledkeztünk! :-)
Itt egy isteni, tipikusan őszi recept: omlós almás pite, avagy Peti-pite
Hozzávalók:
A tésztához:
-40 dkg liszt
-25 dkg margarin
-20 dkg barna cukor
-4 tojás
-1 csomag sütőpor
-1 csomag vaníliás cukor
-csipet só
-1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
-1 kg alma
-őrölt fahéj
-pár csepp citromlé
-30 dkg barna cukor
-1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
-1 tojás, porcukor
Elkészítés:
A margarint a lisztbe morzsoljuk, hozzátesszük a tészta többi hozzávalóját és az egészet jól összegyúrjuk. Akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz. 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk. Először a nagyobb tésztát nyújtjuk ki és kivajazott, kilisztezett piteformába nyomkodjuk.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk. Pár csepp citromlével, ízlés szerint őrölt fahéjjal, barna cukorral ízesítjük. Ezt az ízesített reszelt almát a formában lévő tésztára helyezzük, és jól elegyengetjük.
Utána kinyújtjuk a kisebb tésztát és a tetejére tesszük. A szélein villával a formához nyomkodjuk és a tetejét néhány helyen megszurkáljuk. A tetejét 1 egész felvert tojással megkenjük és sütőbe tesszük. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, elkészültét tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen szitájuk meg porcukorral.
Tipp: A tetejére a maradék tésztát rácsokban is ráhelyezhetjük.